dijous, 26 de setembre del 2013

28S - Manifestació pel dret al propi cos!

'El dret al propi cos és cosa de totes i de tots', 'Portem molts anys dient-ho: si nosaltres parim, nosaltres decidim!', 'No hem lluitat tant per aturar-nos aquí!' (...)
Vídeo de les companyes de Justa Revolta.

DISSABTE MANI PER L'AVORTAMENT LLIURE I GRATUÏT. 18H davant la delegació del govern (C/ Mallorca, 278 BCN)




dimecres, 11 de setembre del 2013

Manifest per la Festa Major Alternativa de Manresa 2013

Acció lila som un col·lectiu de dones feministes i anticapitalistes. Ens trobem per a prendre consciència i intentar donar a conèixer les desigualtats i violències que seguim patint les dones a causa del sistema patriarcal. En aquest sistema els homes tenen el paper dominant en la societat i les dones quedem relegades a un segon terme, depenent d'ells a través dels rols de gènere.

Des d'Acció Lila estem duent a terme una campanya en contra de la nova reforma de l'avortament, en la llei orgànica de salut sexual i reproductiva, que suposarà un atac directe al dret de les dones a decidir sobre el propi cos. Durant els últims anys, la llibertat sobre el propi cos ha patit un greu retrocés degut a polítiques conservadores promogudes pel govern espanyol.

La nova reforma de la llei inclourà que:
 No es podrà avortar en cas d'embaràs no desitjat, només es podrà avortar al·legant un motiu mèdic o demostrant una violació, per tant, els metges decidiran sobre el cos de la dona.
 Les noies de 16 i 17 anys poden prendre decisions mèdiques sense el consentiment dels pares, excepte sobre l'avortament.
⁃  Ja no es podrà avortar en cas de malformació del fetus.

Això és un atac directe a la llibertat de decisió de les dones sobre la seva maternitat i el seu ventre. Aquesta problemàtica només és una petita part del tabú al qual està sotmesa la sexualitat femenina, bombardejada constantment per els interessos d'aquells que ens volen negar el dret i control sobre els nostres cosos, sexualitats i identitats. No permetem que ningú s'atreveixi a triar per nosaltres!

Per altra banda, aquest any, hem vist com s'ha ensorrat un edifici a Bangla Desh, emportant-se més de 700 vides. És només un exemple més de treball precari i de condicions d'explotació laboral causat per les grans empreses productores de moda còmplices del capitalisme.

El capitalisme crea unes necessitats de consum a través de la moda i publicitat, generant un consumisme regit  per un cicle infinit llençar-comprar. Et fan creure que has de cobrir aquestes necessitats generades per sentir-te bé amb tu mateixa a través d'una publicitat que promou uns cànons de bellesa irreals. Estem contínuament vivint un bombardeig de publicitat que imposa aquests cànons de bellesa, i condicionen l'autoestima de les persones que els estan rebent, majoritàriament noies i dones.

Marquem les pròpies regles de les nostres vides, ensorrem els cànons de bellesa i siguem com nosaltres volguem!

Tot i que sembla que les agressions sexistes queden molt lluny de casa, les estem vivint totes contínuament. La violència sexista es basa en relacions jeràrquiques, en relacions de poder que situen l'home per sobre de la dona. Aquestes relacions jeràrquiques perpetuen que les dones visquin en una situació de submissió i les pateixen totes les dones de tot el món i en tots els àmbits de les seves vides: físic, psicològic, afectiu, sexual i econòmic.
Pot tenir diferents formes, des d'insults, passant per suposats compliments, gelosies o fins a la violació o els assassinats.

LES DONES NO NEIXEM AMB POR, SE'NS ENSENYA A TENIR-LA.

COMBATEM LES AGRESSIONS SEXISTES:

- No limitis la teva vida, posa límits al que no t'agrada

Viu la teva sexualitat lliurement, amb qui vulguis i quan vulguis!

Construïm relacions d'igualtat.

Crea relacions sanes amb totes les persones, entenent la seva diversitat, orientació i diferència sexual. No callis quan algú et senyali per la teva identitat i/o orientació sexual.

- Respon a l'agressor, para-li els peus, tant físicament com mentalment. Quan dic NO, és NO, i has de respectar-me a mi i a les meves decisions. No siguis un bavós!

- Encara que estiguem de festa, no permetis que et tractin com un objecte     sexual.

I, sobretot, recorda: Si et sents agredida, ÉS UNA AGRESSIÓ!


Des d'acció lila, lluitem per crear espais lliures d'actituds sexistes. És per això que volem una FMA on NO es creïn cap tipus d'opressions, on totes puguem gaudir lliurement sense sentir-nos pressionades, atacades o incòmodes davant de certes actituds generades per la societat patriarcal.


Si et sents atacada, fes-ho saber, no et quedis callada!


Creem espais on estimar lliurement!



Alguns dels cartells que es van repartir per les places i carrers.

Performance davant del Bershka

Per un vestit de 9,99€ que ens fa sentir millor amb nosaltres mateixes; 446 vides només en un mes.

Les treballadores de les fabriques tèxtils clandestines fan entre 60 i 75 hores setmanals i cobren al voltant de 30€ al mes sumant-hi les condicions laborals a les que estan sotmeses dia a dia.

El cos de cada persona és diferent, però el sistema capitalista s’encarrega de fer-nos creure que existeix un cànon únic com a forma exclusiva de bellesa, aquesta pressió psicològica i social pot acabar en trastorns alimentaris, obsessions, operacions quirúrgiques…

Des d’Acció Lila tenim 446 raons per denunciar a totes aquelles empreses que incentiven l’explotació laboral perpetuant el capitalisme i els seus estereotips. I totes n’acabem sent víctimes.

És per això que avui hem volgut recordar des del Passeig Pere III de Manresa, davant del Bershka, que Inditex, H&M i Gap Carrefour són només algunes de les empreses còmplices de l’explotació i brutalitat a les fàbriques clandestines tèxtils.



Campanya conjunta amb la Coordinadora per la transformació social contra el capitalisme i el patriarcat

ACTE DE PROTESTA DAVANT L'EXPLOTACIÓ, LA PRECARIETAT LABORAL I ELS ASSASSINATS QUE PROVOQUEN GRANS EMPRESES DE LA INDÚSTRIA TÈXTIL, COM MANGO.

La recent tragèdia ocorreguda a Bangla Desh compta amb vora de 900 persones mortes, 150 desaparegudes i més de 1.200 ferides degut a l'ensorrament d'un edifici de vuit plantes on s'hi ubicaven diversos tallers de confecció i un centre comercial.

Tot i la visible situació de precarietat que patia l'edifici i l'elevat risc que comportava entrar-hi, es va obligar a les treballadores a complir el seu llarg torn de treball.

Nombroses multinacionals tèxtils deslocalitzen la seva producció a països d'Àfrica o bé de l'Àsia, on les despeses productives són molt menors degut als baixos sous, que oscil·len al voltant dels 28 euros mensuals, i a les llargues jornades de treball, les quals sovint arriben a les 60 hores setmanals. En canvi, habitualment, i tal com s'ha constatat arrel d'aquest esdeveniment, els costs humans no tenen cabuda dins d'un sistema capitalista on el principal objectiu és el d'aconseguir els majors beneficis al menor cost econòmic possible.

Juntament amb la precarietat amb què viuen les treballadores, moltes de les infraestructures i edificacions on s'hi instal·len aquests tallers de confecció són construïdes de manera irregular, i les mesures de seguretat i higiene laborals hi són escasses.

Per a aquestes raons fem escarni públic de la nostra disconformitat amb les pèssimes condicions laborals que reben les treballadores d'aquests països clarament assetjades per part de les grans empreses que des de posicions benestants a Europa i Amèrica del Nord s'aprofiten de la situació perseguint l'únic objectiu dels capitalistes: enriquir-se.

NO SIGIUS CÒMPLICE DE L'EXPLOTACIÓ!

Coordinadora pels drets socials contra el patriacat i el capitalisme.